top of page

Gordijnen

's Morgens energiek de gordijnen kunnen opentrekken om een nieuwe dag te beginnen of ze juist lekker dichtdoen om een knusse en relaxte sfeer te creëren? Gordijnen zorgen voor de kers op de taart van de interieurdecoratie.

Maar welke gordijnen kiest u? Transparant, effen of bedrukt, gevoerd, verduisterend? En dan hebben we het nog niet over de confectiewijze of de manier van ophangen. Wij kunnen u helpen kiezen uit het overweldigende aanbod aan stoffen en voiles en alles perfect opmeten, confectioneren en het ook vakkundig plaatsen.

Transparante gordijnen

Transparante gordijnen (vitrage) zijn functioneel en erg stijlvol. Ze filteren het felle daglicht, maken een luchtige indruk en laten een sfeervol geheel zien. De lichtinval wordt bepaald door de transparantie van de stof. Als ze overdag dicht zijn kijk je er niet doorheen. ’s Avonds met verlichting aan, zie je schaduwen. Vitrage dempt het geluid en dat is vooral prettig als je een harde vloer in de kamer hebt. 

In-between gordijnen

Deze zitten wat betreft stofstructuur tussen een overgordijnen en Vitrage in. Ze laten licht diffuus in je interieur schijnen en beperken de inkijk van buiten naar binnen. Mits in de avond het buiten donker is en binnen de lampen aanstaan, dan kan er door een in-beween heen gekeken worden.

Overgordijnen

Overgordijnen zijn de sfeermakers in uw woning. Zijn ze dicht, dan ziet u er helemaal niets doorheen en geven ze een hoge mate van privacy. Ze beschermen uw meubels tegen al te fel zonlicht. Bovendien hebben overgordijnen een positieve invloed op de akoestiek en een isolerende werking.

Verduisterende gordijnen

Naast de decoratieve functie is ook de verduisterende eigenschap van de gordijnen belangrijk. Kiest u voor een lichtblokkade maak dan uw keuze uit onze collectie verduisterende gordijnen. Een verduisterende stof laat geen licht door en is daardoor met name geschikt voor slaapkamers.
Er zijn twee soorten verduistering: een Dim-Out en Black-Out stof.
Een Dim-Out stof verduisterd de kamer ongeveer voor 70 tot 80 procent. Dit komt doordat tussen de voor en achterlaag een zwarte draad is geweven.
Een Black-Out stof verduisterd de kamer voor 100% procent. Dit komt door de coating die achterop is aangebracht, deze laat geen licht meer door waardoor het doek volledig verduisterd.

Bij Kok Wonen treft u een bijna oneindige collectie gordijnstoffen aan. Van linnen, polyester en katoen tot velours. Naast de decoratieve functie zijn gordijnen ook praktisch. Ze voorkomen al te  nieuwsgierige inkijk en hebben een isolerende werking. Wat voor gordijn u ook zoekt, wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze passend in uw interieur.

Er zijn vele manieren waarop gordijnen geconfectioneerd kunnen worden. De plooien bepalen hoe het gordijn valt. Hoe meer lagen de plooi heeft, des te rijker het gordijn zal vallen. Hier is echter wel meer stof voor nodig.

Geplooide gordijnen:

Plooien zorgen ervoor dat een gordijn mooi valt. U heeft bijvoorbeeld de keuze uit enkele plooi of dubbele plooi (vlinderplooi). In sommige gevallen kiest u liever voor een combinatie met een retourplooi, bijvoorbeeld bij stuggere stoffen. Met een retourplooi vallen namelijk ook stuggere stoffen mooi in de plooi. Gordijnen met een retourplooi hangen altijd onder de rail. 

Bij gordijnen met een enkele plooi zijn de plooien minimaal en is de de benodigde stof hoeveelheid het minste. Deze manier van confectie is af te raden bij gordijnen in een hoge kamer, omdat er dan aan de onderzijde geen plooivorming meer is.

Bij de dubbele plooi hebben de gordijnen een rijkere uitstraling. Bij deze wijze van confectioneren wordt er meer stof gebruikt, waardoor de plooien ruimer vallen.

Waveplooi:

Een mooie strakke plooi kan gecreëerd worden door toepassing van 'waveband'. Hierdoor valt het gordijn soepel in de plooi en ontstaat er een zogenaamd golf-effect waarbij het gordijn onder de rail doorloopt. De manier waarop het gordijn dan valt is te vergelijken met confectie op ringen. Bij deze confectie adviseren wij kamerhoge gordijnen. 

Ringen:

Gordijnen kunnen ook worden voorzien van zeilringen in verschillende maten en kleuren. Deze manier van confectioneren is met name geschikt voor de wat stuggere stoffen.

Kok Wonen is de specialist in gordijnstoffen. Veel van onze mooie stoffen zijn kamerhoog waardoor ze naadloos verwerkt kunnen worden. Bij ons treft u een bijna oneindige collectie gordijnstoffen aan. Van linnen, polyester en katoen tot velours. Naast de decoratieve functie zijn gordijnen ook praktisch. Ze voorkomen al te  nieuwsgierige inkijk en hebben een isolerende werking. Wat voor gordijn u ook zoekt, wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze passend in uw interieur.

Confectiemethode

Ophangsystemen

De mogelijkheden zijn onbeperkt. De keuze op het gebied van ophangsystemen voor gordijnen en overgordijnen is ongelooflijk groot. Kiest u voor een spankabel, een rail, een roede of een combinatie van rail en roede. Als u daar al uit bent, gaat u dan voor dik of dun, wit gelakt of naturel hout, of koper, nikkel of brons, mat of glanzend? Welke steun had u gedacht, en welk eindstuk? Ook hier kunt u eindeloos combineren.
Vraag ons om u daarin te adviseren. Want niet ieder ophangsysteem is geschikt voor elk raam. Ook de stof van uw gordijnen is een belangrijke factor. Kies dus uw ophangsysteem in functie van de stof.

De roede
De keuze in roedes, steunen en eindstukken is vrijwel onbeperkt. Probeer eens een combinatie van twee verschillende metaallegeringen, zoals mat nikkel met mat koperkleur. Er zijn roedesystemen in iedere prijsklasse. In onze winkel vindt u zeer exclusieve systemen die we op maat voor u bestellen. Laat u zeker bijstaan door ons, want niet iedere roede is overal toepasbaar.

De roederail
De roederail is een combinatie van een gordijnroede en een rail. De rail zit ingebouwd in de roede. In de roede is een gleuf uitgespaard, waar de glijders doorheen glijden. Het grote voordeel van dit systeem is de grote reikwijdte. De rails kunnen in bochten worden geplooid, en door middel van passende verbindingsstukken zijn onbeperkte lengten mogelijk.

De rail
De traditionele gordijnrail van vroeger heeft een hele evolutie doorgemaakt. De meeste types rails zijn perfect plooibaar in bochten en kunt u zelfs elektrisch bedienen als u dat wilt. Wij kunnen uw railsen buigen en ophangen, maar u kunt ook losse railsen in onze winkel kopen.

Bij Kok Wonen treft u een bijna oneindige collectie gordijnstoffen aan. Van linnen, polyester en katoen tot velours. Naast de decoratieve functie zijn gordijnen ook praktisch. Ze voorkomen al te  nieuwsgierige inkijk en hebben een isolerende werking. Wat voor gordijn u ook zoekt, wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze passend in uw interieur.

Gordijnen en geluid

Een geplooid gordijn dempt het geluid. We kennen het ‘holle geluid’ in een lege kamer; geluid wordt voortgebracht door geluidsgolven welke weerkaatsen tegen de muren. Door gordijnen te plooien breekt men de geluidsgolven en ontstaat er demping. Hoe meer plooien in de stof en hoe dikker het gordijn, des te beter de demping. Bij vouwgordijnen is de demping te verwaarlozen. En ook inbetweens hebben een minimaal effect.

Gordijnen en isolerende werking

Een dik geweven gordijnstof heeft niet automatisch een isolerende werking. Een overgordijn met een voering welke dun en strak geweven is, heeft deze werking wel. Denk maar aan dubbel glas of aan een spouwmuur. De lucht tussen de gordijnstoffen hangt stil en isoleert hierdoor. Dit geeft een aanzienlijke besparing in de stookkosten.

Gordijnen en statische elektriciteit

Synthetische stoffen zoals polyester kunnen door wrijving statisch worden. Wanneer men een donkere stof heeft bijvoorbeeld zwart, ziet men hier eerder stof op. Deze wordt aangetrokken door de statische elektriciteit. Dit wordt mede versterkt doordat de ruimte waarin de stof hangt te droog is. Veel luchten of zorgen voor een betere luchtvochtigheid helpen, ook planten helpen de luchtvochtigheid te verbeteren. Wanneer men de gordijnen tegen een radiator hangt heeft men hier geen last van. Dit komt doordat het potentiaalverschil de statische elektriciteit opheft.

Inbetweens

Inbetween betekent letterlijk ‘er tussen in’. Hiermee wordt bedoeld dat de dikte van de stof tussen vitrage en overgordijnen in zit. Inbetweens zijn meestal gemaakt van polyester garens omdat deze sterk en soepel zijn. Deze gordijnen kennen enige transparantie. Wanneer u overdag van buiten naar binnen kijkt, kunt u hier niet doorheen kijken. s`Avonds (wanneer het licht binnen aan is) ziet u van buiten alleen silhouetten van personen.
Dit is op te lossen door een lampje op de vensterbank te plaatsen. Witte inbetweens schijnen minder door dan zwarte inbetweenstof.

Gordijnen voeren

Voering van gordijnen beschermt uw gordijnstof tegen verkleuring, zorgt voor demping van geluid, isoleert en kan voor verduistering zorgen. 

bottom of page